Протистояння може тривати до двох місяців, - Безсмертний про протести в Білорусі

Дипломат, експосол України в Білорусі Роман Безсмертний заявив, що від першого дня спецназ РФ брав участь у придушенні білоруських протестувальників і це підтверджено маркуванням – шевронами та розпізнавальними знаками

Про це він в ефірі програми "Вердикт із Сергієм Руденко" на Еспресо.TV.

"Протистояння, так зване, може протривати до двох місяців. Оцей період, коли сторони набрали сил і зайняли позиції. Суспільство зайняло праведну позицію, а диктатору нікуди діватись. Воно може протриматись до двох місяців. Якщо в ситуацію не втручається зовнішній чинник", - заявив Безсмертний.

За його словами, із зовнішнім чинником наразі відбуваються небезпечні речі.

"Паралельно розвивається ситуація по приведенню військ на західному кордоні Білорусі у повну бойову готовність, передислокацію туди військ. Це все театр, яким прикривається захід на територію Республіки Білорусь військ РФ. Вони і так від першого дня, спецназ РФ, брав участь у  придушенні протестуючих. І це підтверджено не тільки ненавистю, яку демонструє нібито спецназ Білорусі стосовно протестуючих, а і маркуванням – шевронами, розпізнавальними знаками. Не звертайте увагу, що білоруси і Європейські держави, і діячи сором’язливо уникають цього питання. Уникають вони по тій нібито простій речі, адже вважають, що це має правові підстави", - заявив Безсмертний.

Він зазначив, що правовими підставами цього є Угода про союзну державу між РФ та Республікою Білорусь і Угода про взаємодопомогу між МВС РФ та МВС Білорусі.

"Там є позиція, що для забезпечення громадського порядку і охорони державного кордону сторони можуть надавати допомогу особистим складом, технікою. Це є ніби виправдовуванням того, що відбувається зараз", - зауважив екпосол.

За словами Безсмертного, всіма міжнародними пактами заборонено регулярне застосовування військ сусідньої держави проти протестуючих людей, тим більше тих, хто виходить з мирним протестом і відстоюють своє право обирати і бути обраними.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb