Байден обіцяє летальне озброєння Україні, якщо переможе на виборах

Кандидат в президенти США від Демократичної партії Джо Байден привітав українців з 29-ю річницею незалежності країни і заявив, що в ролі президента дасть зрозуміти РФ, що вона повинна припинити агресію і окупацію України, а також надасть Україні необхідну економічну і військову підтримку

Про це йдеться в заяві Байдена, опублікованій на сторінці його виборчої кампанії.

"Сьогодні я приєднуюся до українців і американців українського походження у святкуванні 29-ї річниці незалежності України, хоча це свято є гірким нагадуванням про тяжке становище українців, що живуть в умовах незаконної російської окупації в Криму і на сході України. Як сенатор і віцепрезидент я рішуче підтримував постійне прагнення України стати сучасною демократичною європейською державою, в якій всі громадяни можуть жити у мирі і процвітанні", - йдеться в повідомленні.

Байден додав, що протягом шести візитів до України на посаді віцепрезидента США він бачив прогрес, який досягла країна, а також складності останніх шести років, коли українцям доводилося вести бій на два фронти: проти російської агресії і за верховенство права всередині країни.

Байден нагадав, що адміністрація Барака Обами допомагала Україні захищатися від російської агресії, застосовуючи жорсткі санкції, і об'єднуючи союзників для фінансової, політичної і військової підтримки Києва.

Він заявив, що в разі перемоги на виборах президента США, дасть зрозуміти РФ, що вона повинна припинити агресію проти України, і надасть українській державі необхідну підтримку.

"Як президент я дам зрозуміти Кремлю, що він повинен припинити агресію і окупацію України. Адміністрація Байдена-Харріс гарантуватиме, що Україна отримає необхідну економічну і військову підтримку, в тому числі летальне озброєння", - йдеться в заяві.

Байден підкреслив, що Вашингтон і надалі закликатиме Україну проводити життєво важливі реформи.

"Разом ми будемо працювати над тим, щоб святкувати День незалежності України як мирної, єдиної, суверенної, демократичної і процвітаючої країни", - підкреслив він.

Читайте також: "Умиротворяти диктаторів не будемо": Байден заявив, що не закриє очі на виплати Росії талібам за вбивства військових США

У своїй заяві Байден також заявив, що нинішній президент США Дональд Трамп "відмовляється протистояти Володимиру Путіну через напади Росії на Україну, навіть натякаючи кілька разів, що Крим по праву є російською територією".

"Він відмовився від життєво важливої військової допомоги, намагаючись змусити президента України (Володимира) Зеленського втрутитися в президентські вибори в США 2020 року", - йдеться в повідомленні.

Також Байден звинуватив Трампа в тому, що той "відтіснив професійних дипломатів від розробки політики щодо України і неодноразово ставив свої особисті інтереси вище інтересів Сполучених Штатів".

Раніше повідомлялося, що 19 серпня Демократична партія США офіційно затвердила Джо Байдена своїм єдиним кандидатом на виборах президента 2020 року.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb