"Треба, можливо, і Путіна залучити до розмови": Нобелівська лауреатка Алексієвич побувала на допиті у Слідкомі Білорусі

У середу, 26 серпня, нобелівська лауреатка і член президії Конституційної ради Світлана Алексієвич прийшла на допит до Слідчого комітету Білорусі

Як повідомляє TUT.by, вона приїхала з іншими членами ради - Максимом Знаком, Павлом Латушком і Марією Колесниковою.

Підтримати Алексієвич прийшли звичайні люди, вони зустріли її оплесками і подарували квіти.

"Ми повинні один одного підтримувати. Я йду [на допит] абсолютно спокійно, я не відчуваю себе винуватою, я відчуваю, що все, що ми робили, цілком законно. Наша мета була тільки об'єднати суспільство, ні до якого перевороту [не закликали]. Це все марний аргумент, що всі ми, 600 осіб зібралися і щось зробили з народом. Це народ прийшов до цього, це у нас на очах створюється білоруська нація, білоруський народ", - сказала письменниця перед допитом.

Вона зазначила, що люди повинні говорити один з одним.

"Те, що ми бачили перші три дні - протистояння, коли з людей робили м'ясо, це вже минуле століття, а ми повинні говорити один з одним, сперечатися один з одним. Я думаю, нам треба бути разом, нам треба не поступатися, не дай Бог, щоб пролилася кров з нашого боку, вона не повинна пролитися, ми повинні перемогти духом, перемогти силою своїх переконань", - додала Алексієвич.

Вона також заявила, що світ повинен допомогти Білорусі змусити диктатора Олександра Лукашенка говорити.

"Я думаю, це будуть довгі політичні рокіровки, напевно. Я бачу, що можливо, світ нам допоможе, щоб Лукашенко став розмовляти з кимось, тому що зараз він розмовляє тільки з Путіним. Треба, можливо, і Путіна залучити до розмови, і світ, щоб Лукашенко став говорити, і зрозумів, що не можна ставити своє життя, життя своєї родини на одну дошку зі своїм народом і його долею", - резюмувала вона.

Допит Алексієвич тривав близько 40 хвилин. Вона відмовилася свідчити проти себе, на цьому допит фактично закінчився.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb