Навального та болгарського виробника зброї Гебрева отруїли речовинами одного класу, - розслідування Spiegel та Bellingcat

За результатом трьох журналістських розслідувань, отруєння Олексія Навального викликала речовина з сімейства органофосфатів, до якого належать "Новічок", деякі інсектициди та нейротоксини

Про це йдеться в розслідуванні The Insider, Der Spiegel і Bellingcat.

Лікарі російського опозиціонера Олексія Навального з німецької клініки "Шаріте" сконтактували з болгарськими колегами, які лікували підприємця Омеляна Гебрева, якого отруїли в 2015 році в Софії.

Фахівці припускають, що Навальний піддався впливу речовини з того ж сімейства органофосфатів, що і Гебрев.

До цього сімейства отрут належать інсектициди, такі як E605, а також нейротоксини, такі як зарин і ще більш сильнодійний препарат "Новічок", розроблений росіянами. Класичним антидотом до дії органофосфатів є введення атропіну, саме так зараз лікують Навального.

Читайте також: Намагалися отруїти: Болгарія звинуватила трьох росіян в спробі вбивства зброяра Гебрева

24 квітня 2015 року болгарського торгівця зброєю Гебрева було госпіталізовано. Він втратив свідомість на прийомі, який влаштовував у Софії. Приблизно в той самий час погано себе відчули його син і один із топменеджерів його компанії. Усіх трьох госпіталізували з симптомами важкого отруєння. Лабораторія Гельсінського університету, що спеціалізується на хімічній зброї, змогла встановити сліди двох органофосфатів, які свідчили про те, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною, що належить до родини "Новічка".

За місяць Гебрев вийшов з коми і його стан став поліпшуватися. Пізніше він розповів Bellingcat і The Insider, що в травні його стан знову різко погіршився і він знову потрапив до шпиталю. На запитання про те, чому він міг представляти інтерес для ГРУ, Гебрев відповів, що бачить лише два можливих мотиви: по-перше, його компанія здійснювала поставки зброї в Україну, а по-друге, Росія могла претендувати на збройний завод, що знаходився під контролем його компанії. 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо