Стрілка з Крайстчерчу в Новій Зеландії засудили до довічного без права умовно-дострокового звільнення

Австралійцю Брентону Тарранту, який влаштував теракт у мечетях містечка Крайстчерч, суд дав довічне ув'язнення без права умовно-дострокового звільнення

Про це повідомляє BBC.

29-річний Брентон Таррант визнав себе винним у вбивстві 51 людини, замаху на життя 40 людей та вчиненні терористичного акту. Суд зачитував вирок терористу упродовж чотирьох днів. За три дні на засіданні виступили 91 постраждалий унаслідок стрілянини та родичі загиблих.

В останній день суддя майже годину читав імена загиблих та поранених і розповідав, як Таррант знищив або пошкодив життя інших. Суддя назвав дії австралійця "нелюдським" , зазначивши, що той діяв "без проявів милосердя".

Таррант відмовився від виступу на суді та заявив, що не проти вироку. Зазначається, що масовий вбивця не реагував на те, що відбувається на суді.

У Новій Зеландії довічне ув'язнення без можливості достроково вийти є найжорсткішим покаранням. Це вперше в історії країни покарання використали. Також це перший випадок у Новій Зеландії, коли кого-небудь засудили за тероризм.

До цього найжорсткішим вироком було ув'язнення без можливості достроково вийти на 33 роки, але після апеляції термін зменшили до 30 років. Таке покарання отримав Вільям Белл, який вбив трьох людей у 2001 році.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо