В Євросоюзі домовились про запровадження санкцій щодо Білорусі

У ЄС досягли домовленості про санкції щодо осіб з влади Білорусі, яких підозрюють у причетності до фальсифікації президентських виборів і до придушення протестів

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За результатами неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн, наразі немає певності, чи буде в цьому списку президент Білорусі Олександр Лукашенко.

"Ми вирішили запровадити цілеспрямовані санкції, мандат на розробку яких нам надав саміт ЄС. Ми укладемо перелік осіб, для цього потрібні певні юридичні кроки, і ухвалимо рішення щодо цього якнайшвидше, з урахуванням певних формальних процедур", – сказала в коментарі Анн Лінде, міністр закордонних справ Швеції.

Лінде на запитання, чи стосуватимуться санкції й Лукашенка, відповіла формулюванням із рішення: санкції будуть проти осіб "високого політичного рівня", але не "найвищого".

"Ми також вирішили залишити можливість поступово розширювати цей список у майбутньому", – додала вона.

Із заяв учасників зустрічі випливає, що в першій версії санкційного списку може бути до 20 білоруських посадовців.

Як журналістам голова МЗС Чехії Томаш Петржічек, на нинішній зустрічі досягли загальної домовленості про структуру списку і більш-менш про те, хто до нього потрапить.

На запитання про присутність Лукашенка в списку кілька міністрів заявляли, що, на їхню думку, він має там бути, але, можливо, він не потрапить до першої черги, щоб не зашкодити ініціативі ОБСЄ про посередництво.