Одеські приватні будинки для осіб літнього віку працюють без реєстрації, ліцензії та сигналізації, - ЗМІ

Зараз в Одесі приватних будинків по догляду за старенькими понад півтора десятка. Більшість з них працює без реєстрації, не платить податки й не несе жодної відповідальності за своїх постояльців

При цьому кожна з таких установ заробляє щонайменше близько мільйона гривень на місяць, передає Еспресо.TV із посиланням на одеську інтернетгазету Думская.net.

"Головна мета, яку переслідують власники подібного бізнесу, - матеріальна нажива на літніх людях та їхніх родичах. Адже якщо зареєструвати установу й працювати за законом, прибуток скоротиться мінімум удвічі", - заявив на правах анонімності один з одеситів, чиї близькі перебувають у подібному закладі.

Також там зазвичай відсутня протипожежна сигналізація, персонал не оформлено. Медична освіта у працівників є, але медичних ліцензій у керівництва немає.

За комунальні послуги теж, як правило, там сплачують по тарифам для фізичних, а не для юридичних осіб, що значно вигідніше.

При цьому щомісячна вартість послуг в середньому становить 8 тис. грн за одного пацієнта.

"Щоправда, деякі відкривають ТОВ або на крайній випадок СПД. Однак відсутність офіційного працевлаштування персоналу і дозволів на медичну діяльність - проблема повсюдна. Не дотримуються і правила облаштування таких пансіонатів - в багатьох відсутні пандуси і спеціальні ліжка для лежачих пацієнтів", - зазначається у повідомленні.

В Одеському обласному управлінні соціального захисту журналістам підтвердили, що майже всі приватні будинки престарілих в Одесі функціонують нелегально: в державному реєстрі їх немає. Щоправда, вплинути на ситуацію чиновники не можуть, тому що "відсутні повноваження".

Перевіряючих можуть навіть не впускати всередину.

За словами регіонального представника омбудсмена Олександра Остапенко, головна проблема приватних будинків престарілих - не у відсутності медичних ліцензій, а в тому, що в Україні взагалі не врегульовано порядок такої діяльності. Цим має займатися Мінсоцполітики.

"Власники таких пансіонатів просто відкривають ФОП і здійснюють підприємницьку діяльність, а це все-таки соціальні послуги. Зараз буде готуватися доповідь до Мінсоцполітики з проханням врегулювати порядок цієї діяльності", - зазначив Остапенко.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb