"Рейтинг Путіна, як і в Лукашенка, тримається на силовиках". В Хабаровську на 50-ий день протестів дедалі більше кажуть про Далекосхідну республіку й готовність до страйку

Безперервний протест в Хабаровську (РФ) триває ось уже 50 днів. 29 серпня 2020 року, восьму суботу поспіль в центрі міста проходить велика хода та мітинг

Але учасники замислюються над тим, що обрану тактику слід змінювати, передає Еспресо.TV з посиланням на проєкт Сибирь.Реалии.

Як завжди, люди почали збиратися на площі Леніна ближче до 12.00. І на цей раз їх виявилося значно менше, ніж звичайно, що, втім, не вплинуло на ентузіазм тих, хто прийшов. Не збентежили їх і кілька затримань, що мали місце останнього тижня.

Хода сьогодні почалася майже відразу після того, як люди зібралися біля будівлі крайового уряду. Сьогодні мітингувальники змінили маршрут. Після вулиць Карла Маркса, Комсомольської та Леніна колона вирішила повернутися на площу через вулицю Дикопольцева - щоб пройти повз міської адміністрації.

Претензій у протестувальників до міського голови, "єдинороса" Сергію Кравчуку накопичилося чимало: ще в липні він критикував ці акції, заявивши, що вони сприяють поширенню коронавірусу, звинуватив учасників в тому, що вони нібито виходять за гроші. Крім того, щосуботи міська влада демонстративно у кілька раз занижує кількість протестувальників. А напередодні сьогоднішньої акції мерія зажадала демонтувати встановлений у середмісті банер на підтримку Сергія Фургала.

"Ми, звичайно, почали виходити за Фургала і проти того свавілля, яке чиниться у нас в державі. Що по телевізору показують, президент каже, уряд - цьому ми вже не віримо давно: там суцільні подвійні стандарти. Ось узяти хоча б висловлювання Путіна про білоруські протести: мовляв, не можна не помічати людей на вулицях. Але нас, виходить, можна! Зараз незалежних ЗМІ - одиниці, а що робиться у нас в державі - лише до диктатури і веде, так що як би революції не було!", - каже протестувальник на ім'я Павло, колишній співробітник правоохоронних органів.

При цьому, на його думку, підтримувати протести в Росії потрібно було і раніше.

"Ми як на кухнях обговорювали, ще до відставки Фургала: навіть якщо буде революція, в Хабаровську буде тихо. А зараз, подивіться, як спалахнуло. І зараз тільки ми розуміємо, що потрібно було і Болотну підтримувати, виходити за Шиєс (екопротест на півночі Росії - ред.), проти фальсифікації виборів в Примор'ї. У Путіна адже рейтинг, як у Лукашенка, - він тільки на силовиків і тримається. Правда, і в лавах співробітників органів багато хто підтримує протест. Я сам пенсіонер МВС, розмовляв з колишніми колегами", - додав Павло.

В якості вирішення питання, окрім поновлення на посаді губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала, хабаровчане все частіше висловлюють ідею Далекосхідної республіки. 

"Потрібні економічні послаблення, потрібно повернути особливий статус Далекому Сходу. Це регіон великий, йому потрібно починати жити по-новому, самим обирати владу. По-старому жити в будь-якому випадку не вийде",- каже мітингувальник, який назвався Сергієм.

На трансформацію протесту налаштований і координатор хабаровського штабу Навального Олексій Ворсін, який нещодавно вийшов із спецприймальника. 

"Я казав вже про те, що потрібно розвивати тему зі страйками. Але не приватним маленьким підприємцям, а великим держкомпаніям", - наголосив політик.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb