Сполучені Штати заявили, що ув'язнений у Білорусі політолог Шкляров є їхнім громадянином

Влада Сполучених Штатів Америки закликала Білорусь звільнити політичного в'язня Віталія Шклярова

Про це під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ заявив заступник державного секретаря США Стівен Біган, передає Еспресо.TV з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Я також хотів би знову закликати до звільнення всіх, хто був несправедливо затриманий. Серед них є громадянин США на ім'я Віталій Шкляров. Пан Шкляров приїхав до Білорусі в липні разом зі своїм 8-річним сином, щоб відвідати матір і відсвяткувати з нею свій день народження. Його схопили на вулиці, кинули в кузов фургона і відвезли за 300 кілометрів до слідчого ізолятора. Незважаючи на утримання під вартою, він хоробро відмовляється зізнатися в злочинах, яких не скоював, і тому залишається у в'язниці. Дозвольте мені чітко заявити: у президента Сполучених Штатів і державного секретаря немає вищого пріоритету, ніж захист американських громадян, помилково звинувачених і утримуваних під вартою за злочини, яких вони не скоювали. Ми закликаємо білоруську владу негайно звільнити Віталія, а також всіх несправедливо затриманих", - підкреслив Біган.

Він також висловив підтримку від імені США всім учасникам протесту.

"Сполучені Штати підтримують Віталія Шклярова, як і всіх тих, хто залишається під вартою, родичів тих, хто зник безвісти і був убитий, всіх, хто продовжує мирно простувати вулицями Білорусі, вимагаючи свого права визначати власне майбутнє. Їм Я кажу: ви нас надихаєте, і ми вас не забудемо", - додав заступник державного секретаря США.

Довідка

Віталій Шкляров, як і популярний білоруський відеоблогер, а нині політв'язень Сергій Тихановський, чоловік Світлани Тихановської, народився у місті Гомелі (Білорусь).

Навчався на політолога в Німеччині. Зробив кар'єру на Заході.

Був задіяний у виборчих кампаніях Ангели Меркель, Барака Обами, Берні Сандерса. Консультував російську опозицію й демократичні сили Грузії.

З початком білоруської мирної революції як пропрезидентські, так і незалежні медіа називали його ледь не головним політтехнологом протестних акцій. Сам він цього не підтверджував, але й не спростовував.

У відкритих джерелах можна знайти багато його заяв та оцінок з підтримкою Тихановського.

Наразі Шкляров є фігурантом справі проти Тихановського (його звинувачують за чотирма статтями, включаючи частину 1 статті 342 - "Організація та підготовка дій, які грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них" Кримінального кодексу Білорусі). 

Режим Лукашенка вважає, що це саме Шкляров навчив білоруську опозицію "жити" у соцмережах.

За даними порталу TUT.by, дружина Шклярова - теж громадянка США, вона працює в посольстві в Києві. 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb