Рішення влади про виплати безробітним вдале, а підвищення мінімалки створює проблеми, - економістка

Рішення влади спростити на час пандемії виплати допомоги безробітним - своєчасне і грамотне, а підвищення мінімалки у три етапи створює проблеми

Таку точку зору висловила викладачка Київської школи економіки Ганна Вахітова в ефірі програми "Еспресо: капітал" з Андрієм Яніцьким на телеканалі Еспресо.

Вона схвально відгукнулася про рішення спростити виплати безробітним на час пандемії коронавірусу.

"За цей захід я могла б похвалити владу, якщо можна так сказати. Тому що він був дуже своєчасний і досить грамотний. Безумовно, коли багато втрачають роботу, і разом з цим іде обмеження пересування, можливості, які створив уряд – подати, по пошті послати, простіша процедура, менше документів треба подавати, це якраз великий плюс був", - сказала Вахітова.

Це могло б значно допомогти людям, які постраждали, особливо тим, у кого немає автомобіля та фінансової подушки безпеки, зазначила вона. За словами дослідниці, ефект від вжитих заходів треба аналізувати.
Вахітова розкритикувала уряд за підвищення мінімальної зарплатні.

"Це рішення проблематичне. Тому що не тільки люди отримують гроші, але ці гроші ще мусять звідкись прийти. Одразу дефіцит бюджету зростає, і уряд мусить думати, як він профінансує цей дефіцит, який і зараз вже немаленький. Плюс це дуже великі витрати для бізнесу", - додала економістка.

За її прогнозом, бізнес, враховуючи і так складну ситуацію, буде скорочувати працівників, ухилятися від сплати підвищених податків чи компенсувати видатки шляхом підвищення цін.