Справа MH17: на суді хочуть виступити 76 родичів загиблих

76 родичів загиблих унаслідок збиття пасажирського літака рейсу MH17 хочуть виступити в судовому процесі щодо цієї справи

Про це в суді сказав адвокат рідних загиблих Пітер Лангстрат в понеділок, 31 серпня, передає Інтерфакс-Україна

"76 хочуть виступити перед судом: 66 хочуть це зробити безпосередньо в суді, 10 — із інших різних місць за допомогою прямого відеозв'язку", - констатував юрист.

Лангстрат пояснив, що для тих, хто живе за кордоном, наприклад, у Малайзії або Австралії, буде складно приїхати до суду, тим більше зважаючи на коронавірус. Він сказав, що в цьому випадку можна використати відеозапис. За його словами 10 осіб погодилися на це, проте можуть звернутися до суду й особисто.

"Якщо низка родичів не зможуть прилетіти, кількість тих, хто захоче використовувати цю можливість (відеозвернення), зросте. Деякі з них думають, що не зможуть виступити через вік або хвороби", - деталізував адвокат.

Окрім цього він уточнив, що 55 людей хочуть виступити нідерландською мовою, 20 - англійською та одна людина - німецькою, для чого знадобиться переклад.

Крім того, за його словами, вже 316 осіб заявили, що планують подати позови з метою компенсації. Адвокат додав, що число людей може змінюватися. 

Інша представниця родичів, адвокатка Арлетте Схейнс, у своєму виступі заявила, що участь родичів у суді - це "про справедливість, це про злочин і кару".

У коментарі агентству Інтерфакс-Україна Схейнс повідомила, що представляє в суді 450 родичів загиблих.

"Вони хочуть справедливості. Для них - це найважливіше, а компенсація - це просто один з інструментів справедливості. Вони хочуть знати правду - що насправді сталося того дня", - сказала вона.

Окрім цього, за її словами, адвокати планують співпрацювати з українською адвокатською фірмою, щоб ознайомитися з законодавством країни у частині про виплати компенсації, оскільки злочин було скоєно на території України.

Нагадаємо, 31 серпня, суд Нідерландів поновив слуханням у справі MH17. Вони триватимуть до 4 вересня.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb