Обшуки у Криму: всіх чотирьох затриманих відпустили під підписку про невиїзд

Четверо кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 31 серпня, відпущені під підписку про невиїзд

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Журналіста "Кримської солідарності" Айдера Кадирова пізно вночі відпустили з будівлі ФСБ в Сімферополі. 

За словами його адвоката Олексія Ладіна, Кадирова затримали о 6-ій ранку, а справу завели на нього о 22:45.

"Ця людина хвора на цукровий діабет першого ступеня. Весь цей час він провів у відділенні голодний, неодноразово говорив співробітникам ФСБ про те, що він хворий і йому потрібно поїсти. Був повний ігнор. Незважаючи на його стан, весь цей час він постійно вимагав адвоката за угодою. Я тут перебував з 9-ї ранку, повідомив слідчого повідомленнями, повідомив чергового, мною була зареєстрована скарга про недопуск мене до підзахисного. Ніхто не реагував до самого вечора", – зазначив Ладин.

Адвокат Марлен Халіков уточнює, що на його підзахисного Ридвана Умерова справу відкрили о 21:00.

"За фактом вони перебували у відділенні ФСБ з 9 ранку. За словами слідчого, там нібито проводилися слідчі дії, саме тому мене туди не допускали. Весь цей час мого підзахисного вмовляли відмовитися від адвоката, тобто від мене. І підписати щиросердне зізнання. Я дуже задоволений, що всі хлопці вийшли і поїдуть додому, але подібне ставлення до адвокатів і затриманих вважаю некоректним", – зазначив адвокат.

Проти активістів порушили кримінальну справу за статтею "про недонесення! (205.6 КК Росії). Як стверджує слідчий ФСБ Валерій Шерстюк, у 2015 році затримані листувалися в соцмережі з Уміджоном Дадажоновим, який, як повідомляють в ФСБ, брав участь ІД. Кримчан звинуватили у тому, що вони не повідомили про це правоохоронні органи.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb