"Рішення було очікуваним": Ситник про визнання КСУ неконституційним указу про його призначення директором НАБУ

Рішення Конституційного суду про визнання неконституційним указу президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором НАБУ було очікуваним для керівника бюро

Про це він розповів у інтерв'ю Радіо Свобода.

"Ми бачили як постійно йде лобіювання цього рішення. Ми бачили, яким чином проводяться рішення через Конституційний суд, наприклад, рішення про скасування відповідальності про незаконне збагачення. Рішення про скасування повноважень НАБУ про можливість подачі позовів до суду про визнання угод недійсними і багато інших. Тому, в принципі, сказати, що ми здивовані цим рішенням – не здивовані. В той же самий час, потрібно відзначити, що це вперше в історії України Конституційний суд розглянув питання конституційності не нормативного документа, а акту індивідуальної дії", – зазначив Ситник.

Він відзначає, що "раніше такого не було, і в цьому була проста логіка".

"Конституційний суд може розглянути, звичайно, але при цьому це не буде за собою тягнути жодних юридичних наслідків, тому що акт індивідуальної дії вичерпується моментом його виконання. Тобто указ президента видали, після того, як я приступив до виконання своїх повноважень, цей указ фактично вичерпав свою дію. Його скасування абсолютно не означає припинення моїх повноважень чи моє звільнення", – наголосив Ситник.

  • 28 серпня Конституційний Суд визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України.
  • Конституційний суд України розгляне законність створення Національного антикорупційного бюро України 10 вересня.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb