Дозволить віддалену ідентифікацію користувачів: у "Дії" з'явиться електронний підпис

Міністерство цифрової трансформації розпочинає роботу над впровадженням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) у додатку "Дія"

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Міністерство цифрової трансформації розпочинає роботу над впровадженням кваліфікованого електронного підпису Смарт-Дія у мобільний застосунок "Дія", - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що Кабінет міністрів дав старт реалізації експериментального проєкту, який передбачає можливість віддаленої ідентифікацїі через додаток "Дія" для отримання КЕП. 

"Це означає, що користувачі Дії зможуть отримувати кваліфікований електронний підпис безкоштовно та повністю онлайн", - зауважили у пресслужбі.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, Смарт-Дія - це електронний підпис, що діятиме протягом короткого періоду та гарантуватиме найвищий рівень безпеки.

"Смарт-Дія дозволятиме підписувати документи, отримувати адміністративні, фінансові та комерційні послуги просто зі смартфону", - цитує пресслужба слова Федорова.

Зазначається, що віддалена ідентифікація користувачів здійснюватиметься на основі даних у Єдиному державному демографічному реєстрі та єдиній інформаційній системі МВС, а також за допомогою розпізнавання обличчя FaceID. Протягом 6 місяців ці дані будуть використовуватися для формування короткострокового КЕП у Дії. Після завершення терміну користувач знову проходитиме процедуру ідентифікації за допомогою мобільного застосунку. Підтверджувати запит на формування короткострокового КЕП у Дії користувачі будуть за допомогою технології розпізнавання обличчя.

У пресслужбі також додали, що кількість потенційних користувачів КЕП Смарт-Дія становить близьк 8 млн українців, які є власниками біометричних закордонних паспортів та паспортів громадянина України у формі ІD-картки й користуються смартфоном з NFC-модулем

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb