"Механізм звільнення довічників повинен бути чіткішим": Кабмін погодив два законопроєкти щодо засуджених

Міністр юстицій Денис Малюська повідомив, що уряд погодив два законопроєкти щодо ув’язнених, якими Україна виконує низку рішень Європейського суду з прав людини

Про це він повідомив у Facebook.

"Щойно Кабмін погодив два законопроекти, якими ми виконуємо цілу низку рішень Європейського суду з прав. Серед ключових змін: впроваджується право засуджених на отримання електронних копій документів кримінального провадження; скасовуються окремі обмеження на проведення страйків; зменшуються випадки застосування адміністративного арешту та прискорюється розгляд апеляцій на застосування адміністративного арешту; запроваджується можливість спільного утримання довічників та осіб, які повинні відбувати покарання у приміщеннях камерного типу виправної колонії максимального рівня безпеки", - зазначив Малюська.

За його словами, уряд також наводить лад зі звільненням осіб, засуджених до довічного позбавлення волі.

"І тут вже важливо дочитати до кінця щоб не згенерувати фейку, що ми вирішили повипускати довічників. Насправді ні, але для повного розуміння потрібен контекст. За часів незалежності на волю вишло 8 довічників. Кожен з них відповідно відбув 20, 15, 1,4, 19, 15, 9, 22 та 27 років ув’язнення перед тим, як до них було застосовано помилування і вони вийшли на волю", - написав міністр.

За словами Малюська, ЄСПЛ констатував, що існуючий механізм помилування не відповідає Європейській конвенції і механізм звільнення довічників повинен бути чіткішим, прозорішим та передбачуванішим.

"Тож ми запропонували, що: звернення про зміну покарання можна подавати після відбуття 10 років ув’язнення; повинен бути підготовлений аргументований план реінтеграції ув’язненого у суспільство; суд матиме право замінити довічне позбавлення волі на строкове позбавлення волі від 15 до 20 років (тобто мінімальний строк ув’язнення довічника буде 25 років: мінімум 10 років до звернення до суду а потім додатково від 15 до 20 років ув’язнення)", - зауважив він.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb