Через незаконні витрати і борги перед гірниками: Міненерго передасть Генпрокуратурі та СБУ матеріали фінаудиту шахти "Надія"

Міненерго передасть в Генпрокуратурі та СБУ матеріали фінансового аудиту шахти "Надія" щодо порушень у діяльності керівництва, а також звернеться до прем'єр-міністра щодо виділення 51 млн грн на погашення зарплатних боргів перед шахтарями

Про це повідомила пресслужба Міненерго.

Згідно з повідомленням, Міненерго передало до Генпрокуратури і СБУ матеріали фінансового аудиту шахти "Надія", які свідчать про порушення колишнього керівництва підприємства.

Зазначається, що аудит виявив численні порушення у діяльності керівництва шахти та значні збитки. 

"Зокрема, приписки обсягів видобутого вугілля призвели до незаконних витрат майже на 50 млн грн, заниження цін на вугільну продукцію спричинило недоотримання доходів сумою понад 36 млн грн, закупівлі за завищеними цінами – принесли збитки близько 20 млн грн", - зазначили у пресслужбі.

Водночас, підкреслили у Міненерго, заборгованість перед гірниками зростала і на сьогоднішній день складає 51 млн грн, при чому реальних фінансових ресурсів та активів для її погашення підприємство не має.

За словами в. о. міністра енергетики Ольги Буславець, відомство аналізує можливі варіанти допомоги гірникам з боку держави.

У пресслужбі також нагадали, що "Надія" ще з 2001 року віднесена до категорії шахт, щодо яких прийнято рішення про ліквідацію, тому підприємство не має права на державну підтримку з часткового покриття витрат із собівартості вугілля.

Крім того, зважаючи на юридичну форму підприємства потрібно провести низку заходів для початку фінансування за державною програмою ліквідації вуглевидобувних підприємств. Орієнтовно фінансування шахти за цією програмою може початися з 2021 року.

"Тому Міненерго звернулося до прем'єр-міністра із проханням сприяти виділеннію коштів сумою 51 млн грн із резервного фонду для виплат заробітної платні працівникам шахти "Надія". Кошти мають бути повернені до держбюджету до 25 грудня 2020 року", - підкреслили у пресслужбі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb