Можна сказати, що мова тут ні до чого, але Путін так не вважає, - Княжицький про законопроєкт "слуг" щодо освіти іноземців російською

3 вересня народний депутат Микола Княжицький розкритикував пропозицію нардепів від фракції "Слуга народу" щодо можливості освіти закордонних студентів в Україні російською мовою

Про це нардеп від фракції "Європейська Солідарність" Микола Княжицький заявив під стінами Верховної Ради, передає Еспресо.TV.

На запитання журналістки, чи дійсно новий законопроєкт фракції "Слуга народу" має на меті "протягнути" навчання російською мовою для іноземних студентів в Україні, політик відзначив:

"Цим законопрєктом пропонується дозволити навчання іноземців в українських ВНЗ російською мовою. Чому це погано? От в Росії, наприклад, при Путіні є рада з підтримки російської мови, і він прямо говорить, що російська мова - це головний спосіб "м'якої сили" і просування російських інтересів. Коли українці їдуть в Китай, то вони там вчаться китайською мовою. Дуже багато китайських вишів приймають студентів із України та всього світу. Чому? Тому що той хто вчить предмети мовою, по-суті, стає послом цієї країни закордоном, в себе на батьківщині, коли повертається назад. Це надзвичайно важливе ідеологічне питання."

Читайте також: У Раду знову вносять законопроєкт для послаблення вжитку української мови, - Княжицький

За словами Княжицького, новим законопроєктом пропонується іноземним студентам, які навчаються в Україні, стати послами не нашої держави, а Росії. 

"Можна сказати, що мова тут ні до чого, але Путін так не вважає. І більшість інших країн так не вважає, і українці так не мають вважати. Тому що, якщо ці люди будуть володіти українською, а, як правило, я викладав в університеті, в мене були, наприклад, ті ж китайські студенти, які блискуче володіли українською. Ясно, що це ті люди, які потім стають послами нашої країни, наших цінностей, нашої культури в себе. Тому це наступ і на культуру і на державу", - відзначив Княжицький.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо