Теплокомуненерго не мають грошей на встановлення лічильників, - Павлюк

У теплокомуненерго немає обігових коштів, щоб витратити їх на встановлення лічильників споживачам. Штрафи справі не допоможуть, бо видатки зарахують в тариф, що ляже на плечі споживачів

Про це заявив Святослав Павлюк, виконавчий директор асоціації “Енергоефективні міста України”, в ефірі програми Energo live з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

“При будь-якому рішенні, яке приймається, має прораховуватися здійсненність і аналіз регуляторних наслідків. А він зроблений не був. Тому зіткнулися із дефіцитом коштів у теплокомуненерго, які і так сидять на дотаціях міст. І грошей на встановлення лічильників нема (що, в принципі, загалом було очікувано)”, - сказав Павлюк.

За його словами, штрафувати теплокомуненерго - неефективний метод, адже у них і так немає грошей.

“Вихід треба шукати в іншому підході держави. Як на мене, якщо ми можемо давати низьковідсоткові кредити малому бізнесу - чому нам не дати низьковідсоткові кредити для теплокомуненерго і водоканалів для того, щоб вони поставили повний облік?” - питає Павлюк.

Ще одна його пропозиція - взяти кредит Міжнародного банку і поставити кредити всім. За його словами, на це необхідно близько 12 млрд грн (на час прем’єрства Володимира Гройсмана, тобто 2016-2019 роки).