Попри санкції: компанії Медведчука постачають нафтопродукти з Росії до США, - "Схеми"

Компанії дружини лідера ОПЗЖ та кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука Оксани Марченко, якими керує сам політик, постачають до США нафтопродукти зі своїх російських заводів, незважаючи на санкції

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми".

Компанії родини Медведчука постачають нафтопродукти до США через швейцарську фірму, директором якої є громадянин РФ. Журналісти повідомили, що Марченко володіє вісьмома танкерами: п’ятьма малими та трьома великими. Вони з’ясували, що малі танкери постачають нафтопродукти з "Новошахтинського заводу нафтопродуктів", розташованого в Ростовській області на великі танкери, які стоять у нейтральних водах Чорного моря,, а звідти їх забирають судна швейцарської компанії і доставляють до США.

Журналісти встановили, що нафтопродукти з великих танкерів забирали інші судна, які доставляли їх у порт Х’юстона (США), де їх отримувала компанія ExxonMobil Sales and Supply LLC. Це одна з основних дочірніх компаній корпорації ExxonMobil – однієї з найбільших нафтових у світі.

"Журналісти виявили, що продукцію підприємства Медведчука-Марченко ExxonMobil протягом 2020 року отримував неодноразово, траплялося і двічі на місяць. Система Import Genius зафіксувала, що із лютого по квітень “дочірка” ExxonMobil купувала нафтопродукти “новошахти” ще 5 разів", – йдеться в журналістському розслідуванні.

В розслідуванні йдеться, що ExxonMobil купував нафтопродукти не напряму в заводу Медведчука-Марченко, а у швейцарської компанії NewCoal Trading, постійної клієнтки їхнього підприємства.

На офіційному сайті швейцарської компанії зазначено, що вона спеціалізується на продажу вугілля і нафтопродуктів з території колишнього СРСР. І згідно зі реєстром юросіб, засновниками та керівниками компанії є здебільшого росіяни та українці.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb