ВРУ повертає на голосування законопроєкт №0931, який забороняє осуд ЛГБТ

В порядок денний осінньої сесії Верховна Рада внесла законопроєкт №0931, який забороняє переслідування та критику представників ЛГБТ-спільноти і, як вважають представники різних конфесій, "обмежує свободу слова та віросповідання"

Документ йде "у редакції 2-го читання, де не враховані поправки релігійної спільноти". Про це сьогодні, 5 вересня 2020 року, повідомила Релігійно-інформаційна служба України.

Завдяки активності Церков на попередній сесії за цей законопроєкт не голосували, однак наразі проєкт закону №0931 знову стоїть в порядку денному.

При цьому даний законопроєкт внесли до розділу "Постанови - Питання", підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях, а не до розділу Питання, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії. Хоча і голова профільного комітету Дмитро Лубінець, і керівництво Верховної Ради зазначали, що цей законопроєкт буде доопрацьовано за участю релігійних організацій і лише тоді його винесуть на голосування.

Портал нагадує, що 8 місяців тому, під час мирної акції біля Верховної Ради України та під Офісом президента України, Лубінець заявляв про "зняття" законопроєкту №0931 "з порядку денного" та наголошував на необхідності співпраці з Радою Церков щодо даного питання..

"Якщо Верховна Рада ухвалить цей закон, на країну чекає значна загроза для свободи віросповідання і свободи слова", - заявляють, своєю чергою, у "Всеукраїнському соборі".

На думку противників законопроєкту 0931, його норми є небезпечнимм для віруючих і свободи слова, оскільки:

" - віруючим та священнослужителям заборонять висловлювати осуд гомосексуалізму, ЛГБТ;

- релігійні організації не зможуть відмовити представниками ЛГБТ у прийнятті на роботу - в християнську школу, семінарію, релігійну спільноту на адміністративні та інші посади (штрафи від 3400 до 11900 грн);

- уповноважений з прав людини Верховної Ради України отримує спеціальні повноваження. Його приписи в аспекті дискримінації стають обов’язковими до виконання органами влади".

"Занепокоєння викликає те, що задекларована у законопроєкті 0931 боротьба з дискримінацією, насправді, у випадку його ухвалення, може призвести до дискримінації мільйонів віруючих громадян, обмежити основоположні і конституційно закріплені права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання", - підсумовують у "Всеукраїнському соборі".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb