Держстат Білорусі у 14 разів занижує статистику загиблих від COVID-19, - ЗМІ

У червні 2020 року приріст смертності населення Республіки Білорусь порівняно з минулим червнем склав 3753 особи

В травні цей показник було зафіксовано на рівні 1309, у квітні - 543. Про це пише мінська газета Наша ніва, яка посилається на дані Національного статистичного комітету Білорусі, не оприлюднені в країні, але надіслані до ООН, передає Еспресо.TV.

Такі цифри не спостерігались жодного разу за весь час, поки ООН веде детальну статистику щодо Білорусі - з 1980 року. Смертність у квітні-червні перевищила середню величину за останні 5 років приблизно на 5500 людей.

"Ймовірно, це справжній результат коронавірусу в Білорусі. Якщо так, то це пропорційно країнам світу, де удар COVID-19 був найгіршим", - зазначається у повідомленні.

При цьому, згідно із офіційними даними, станом на 30 червня в Білорусі від коронавірусу померло 398 пацієнтів - майже в 14 разів менше, ніж збільшення статистики смертності за квітень-червень. За тими ж даними, з 1 липня по сьогоднішній день померло ще 307 заражених пацієнтів.

Як наголошує білоруська служба Радіо Свобода, "статистику смертності від коронавірусу, а також статистика пневмонії в деяких районах та лікарнях (Білорусі - ред.), засекречено з квітня".

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо