"Гей не може бути патріотом": мера Івано-Франківська перевірять через гомофобні висловлювання

В одному зі своїх інтерв'ю Руслан Марцінків заявив, що "гей не може бути патріотом"

Про це повідомляє Уповноважена з прав людини Верховної Ради України Людмила Денісова,  інформує "Еспресо.Захід".

За інформацією, оприлюдненою у ЗМІ, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у своєму передвиборному інтерв’ю вкотре вдався до гомофобної риторики, заявивши, що "гей не може бути патріотом", – йдеться у повідомленні омбудсменки.

"Подібні публічні висловлювання вказаної посадової особи є прикладом підбурювання до дискримінації, формування ксенофобських настроїв у суспільстві та розпалювання ворожнечі та ненависті щодо представників ЛГБТІ-спільноти".

Уповноважений ВРУ з прав людини зауважив, що, згідно зі статтею 68 Конституції України, обов’язком кожної людини є не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Стаття 24 Основного Закону, стаття 7 Загальної декларації прав людини, стаття 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і Протокол №12 до цієї Конвенції забороняють дискримінацію за будь-якою ознакою, а також передбачають обов’язок держави вживати всіх можливих заходів для запобігання та протидії цьому явищу. Також заборона будь-яких форм дискримінації встановлена статтею 6 Закону України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні", а статтею 7 цього Закону встановлено, що основним напрямом державної політики щодо запобігання та протидії дискримінації є, з-поміж іншого, виховання і пропаганда серед населення України поваги до осіб незалежно від їх певних ознак, поширення просвітницької діяльності у цій сфері.