"Не віддамо державу": у Чорногорії 50 тисяч людей вийшли на протест проти перемоги просербських сил

У столиці Чорногорії 6 вересня пройшла багатотисячна акція протесту під гаслами захисту державності

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За оцінками поліції, напередодні близько 7 вечора на площу Незалежності у Подгориці й прилеглі вулиці вийшли до 50 тисяч людей. Частина з них були мешканцями столиці, близько 6-7 тисяч прибули на власних авто й декількох автобусах з інших міст.

Акцію зібрали низка патріотичних організацій. Головними гаслами протестувальників були "Це не Сербія" та "Не віддамо державу". 

Люди розгорнули стяги Чорногорії та ЄС, наприкінці акції запалили фаєри та співали національний гімн.

Незалежне видання Vijesti зазначило, що серед учасників було чимало відомих політиків від партії ДПС президента країни Міло Джукановича. Але більшість спікерів представлялися просто як патріоти, а не представники політичних сил.

"З нас вистачило "свобод“ чотників (сербські воєнізовані націоналістичні формування, що звинувачуються у вчиненні низки воєнних злочинів - ред.)", - заявив один з учасників масової акції.

Як повідомили у поліції, до, протягом та після акції не зафіксували жодного інциденту. 

Нагадаємо, нещодавно у Чорногорії пройшли парламентські вибори. За їхніми підсумками правляча партія Міло Джукановича набрала найбільше голосів, але опозиційні сили сукупно отримали більше половини місць у парламенті та збираються сформувати коаліцію. 

Серед переможців цих виборів - радикальні просербські сили, які обіцяли скасувати членство Чорногорії у НАТО, відізвати її визнання Косова, відмовитися від санкцій проти РФ та зберегти домінуюче положення Сербської церкви.

При цьому переможці виборів декларують незмінність курсу на вступ до ЄС.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb