"Намагалися уточнити свій статус, але ніхто не говорив": білоруські опозиціонери Радченков і Кравцов розповіли, як відбувалося затримання

Член Координаційної ради білоруської опозиції Антон Родненков зазначив, що його та виконавчого секретаря Координаційної ради Білорусі Івана Кравцова затримали невідомі без пояснень 7 вересня

Про це вони заявили під час пресконференції в Києві 8 вересня, передає Есперсо.TV.

За словами Родненкова, коли вони з Кравцовим, 7 вересня, отримали інформацію, що затримали члена Координаційної ради Марію Колесникову, то вирішили з’ясувати, що сталося та пішли до неї додому.

"Ми вирішили поїхати додому до Марії (Колесникову -ред.) та дізнатися, що там відбувається. Ми зайшли у під'їзд, піднялися у квартиру. Там було тихо. Ми виходили з квартири, і вранці між двором та проспектом Незалежності під'їхав несподівано бусик і, як останнім часом у Білорусі буває, звідти вийшли невідомі люди. Вони нас у цей бусик заштовхали, і вся наша історія почалася", - зазначив він.

Родненков повідомив, що спочатку їх відвезли в одне управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією.

"Я знаходився в кабінеті якихось людей. Мені нічого не пояснювали, нічого не роз’яснювали. Через 40 хвилин на мене одягнули наручники й чорний мішок на голову і відвезли у друге відділення. Там у такому положенні я провів ще 4 години. Ніяких роз’яснень, що я там роблю, який в мене статус, чи є я затриманим, підозрюваним. Близько десь 14:00 мене знову перемістили. На цей момент мене перевезли в Департамент по фінансовим розслідуванням комітету державного контролю Республіки Білорусь. Я був дуже здивований, чому мене туди везуть. Але проте зняли наручники і мішок з голови. Приїхав я туди близько 14:30 і до 21:30 нічого не відбувалося. Я просто сидів в кабінеті", - наголосив він.

Водночас Кравцов зазначив, що намагався уточнити свій статус, але ніхто нічого йому не говорив.

"Мене з Антоном завантажили в мікроавтобус і потім пересадили у Volkswagen Polo і потім відвезли в якусь іншу будівлю, де я пробув близько двох годин. На відміну від Антона мені намагалися влаштувати допит. Я намагався уточнити свій статус, чи є я підозрюваним чи затриманий я. Я намагався уточнити свій статус, але мені ніхто не говорив. Я знаходився в наручниках. Сидів, дивлячись в стіну близько двох годин. Потім мені надягли на голову маску, медичну, і почали мене перевозити. І там я вже зустрівся з майором Департаменту фінансових розслідувань комітету державного контролю Республіки Білорусь в автомобілі", - сказав він.

За словами Кравцова, у нього особисто відбулася розмова з трьома співробітниками, які не представлялися та були у цивільному.

"Починаючи з 15:30 і до 21:00 у мене відбулася бесіда зі співробітниками, які не представлялись. Мені були продемонстровані документи, які, на їхню думку, якось підтверджують якісь протизаконні дії з моїми колишніми місцями роботи. І було сказано, що у випадку, якщо я відмовлюсь приймати той варіант, в якому зацікавлені співробітники правоохоронних органів, то буде відкрите кримінальне провадження по статті "Перевищення службових повноважень"". І загрожувало мені від 5 до 12 років позбавлення свободи", - повідомив він.

Кравцов додав, що передусім спецслужбовців цікавив вивіз Марії Колесникової за кордон. Вони це пояснювали необхідністю деескалації ситуації в країні. А одним із варіантів запропонували, щоб вони на автомобілі Кравцова втрьох перетнули кордон. 

За деякий час білоруські спецслужбовці повідомили, що вони самі доправлять Колесникову на кордон. 

"Приблизно о 23:00 нас із Антоном посадили в різні мікроавтобуси. Дорогою до кордону з Україною ми заїхали в КДБ. І там ми, судячи з усього, забрали Марію Колесникову. Припускаю, що вона цілий день провела в КДБ. Опісля рушили до пункту пропуску "Олександрівка" на кордоні", – додав Кравцов. 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb