Бойовики мають бути знищені чи затримані, коли з’являться на підконтрольній території, - Турчинов

10 вересня на прес-конференції Олександр Турчинов розповів про початок операції щодо "вагнерівців", яких СБУ виманила до Мінська, та її зрив через витік з ОПУ

Про це ексголова ВР, колишній в.о. президента України та екссекретар РНБО Олександр Турчинов заявив на спільному з ексгенпрокурором Юрієм Луценком брифінгу "Загрози нацбезпеці", передає Еспресо.TV.

"Це злочин, який перекреслює закон про деокупацію та Конституцію. Бойовики мають бути знищені чи затримані, коли з’являться на території підконтрольній ООС. Це послідовна політика повзучоі капітуляції . Навіть ОБСЄ відмовилось брати участь у цьому фарсі", - прокоментував спільну з бойовиками інспекцію українських позицій Олександр Турчинов.

Він висловився, щодо головної теми конференції - оприлюднення доказів того, що "вагнерівці у Білорусі були спецоперацією укаїнських спецслужб: "У перше півріччя 2014 РФ збили 11 літаків і 10 гелікоптерів. Для нас був пріоритет очистити спецслужби від російської агентури, затримувати і доставляти на територію України військових злочинців і допитувати їх".

Читайте також: "Злочин та національне приниження": Турчинов про інспектування окупантами українських позицій

За словами Турчинова, у 2019 була розпочата спецоперація з доставки військових злочинців, які причетні до збиття військ літаків і рейсу МН-17. 

"Замасковані працівники спецслужб дізнавалися від фігурантів про участь у злочинах, все задокументовано; зрештою долучилася СБУ. 28 з 33 "вагнерівців" цікавили наші спецслужби", - зазначив екссекретар РНБО.

"На фіналі потрібно було задіяти цивільні служби, на нараді президента ухвалили зупинити чи заморозити спецоперацію через небажання дратувати Путіна. Цілком таємна інформація потрапляє до РФ і Білорусі. 30.07 планувався кінець спецоперації, але все пропало", - відзначив Турчинов.

"Неприпустимо, щоб важлива інфа витікала з владних кабінетів України. Необхідно створити незалежну від президента ТСК, офіцери готові дати свідчення. У них матеріали , які підтверджують причетність Путіна і вищого керівництва РФ до злочинів на тимчасово окупованіі території до збиття цивільного Боїнга, їх потрібно передати до міжнародного суду", - наголосив Олександр Турчинов.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо