Перед виборами адресу голосування змінило понад 92 тис. громадян, - КВУ

У Комітеті виборців України відзначили, що можливістю змінити адресу голосування за фактичним місцем проживання скористалось 92 тис. громадян, або 1,5 % від тих, хто міг це зробити

Про це повідомив глава Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель з посиланням на дані відповідного держреєстру на прес-конференції "Місцеві вибори 2020: ключові ризики та виклики" в інформаційному агенстві "Інтерфакс-Україна".

Він розповів, що зміну виборчої адреси для участі в місцевих виборах за фактичним місцем проживання здійснили 92 тис. громадян України.

"Станом на сьогодні на сайті Державного реєстру ми бачимо цифру 92 тис. виборців, які змінили виборчу адресу. Це багато чи мало? На нашу думку, це невелика цифра. На жаль", - відзначив голова КВУ.

Читайте також: В МВС ініціюють зміни до виборчого законодавства через перереєстрацію виборців та бажання голосувати не за пропискою, - Аваков

Він пояснив, що в Україні налічується від 5,5 до 6 млн виборців, які потребують зміни виборчої адреси.

"Це внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти. Всього близько мільйона громадян, які не мають в паспорті відмітку про реєстрацію взагалі ", - уточнив Кошель.

За підрахунками Комітету виборців України, 92 тис. - це 1,6% від кількості громадян, які могли б змінити виборчу адресу.

"Тому в подальшому під час роботи над Виборчим кодексом необхідно кардинально переглядати цей механізм, тому що мова йде не тільки про те, що ми вирішуємо проблеми для певної категорії виборців. Йдеться про потенційну маніпуляції в ході виборчого процесу", - додав голова КВУ Олексій Кошель.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо