Ракетні катери та військово-морські бази: що пропонує Британія для підтримки українського флоту

На тлі контрактів по катерам для Нацгвардії з Францією, у боротьбу за ринок України включилась Велика Британія. Там пропонують не лише катери, а і збереження виробництва в державі та морські бази

Про це йдеться в матеріалі "Москітний флот Зеленського: деталі переговорів з Британією, здатних змінити українські ВМС", передає "Європейська правда".

Журналісти ЄП заявляють. що ха їх інформацією зараз готуються домовленості між Україною та Британією стосовно флоту.

Британія, яка досі не надавала Україні доступ до закупівель озброєння, буде готова отримати всі необхідні погодження у власних регуляторних органах і забезпечити українські ВМС необхідною нам кількістю ракетних катерів. 

У Міноборони наразі планують отримати  вісім катерів такого типу.

За інформацією видання, йдеться не про звичайну закупівлю, а про локалізоване виробництво кораблів в Україні за технологією та проєктом, який надасть британський виробник. Два перші корпуси будуть виготовлені на британській верфі за участі фахівців українського підприємства-виробника. Повідомляється, що підприємство, яке вироблятиме катери в Україні має обрати Кабмін. Надалі все виробництво – від збирання корпусів до оснащення кораблів озброєнням – буде відбуватися в Україні, на верфі, яку уряд обере та погодить із британською стороною.

Незалежно від того, де вироблятимуть кораблі, це виробництво є доволі коштовним, тому перед українським урядом постане проблема стабільного фінансування проєкту. Її також допоможуть вирішити британці: уряд Сполученого Королівства надасть позику на 10 років на суму до 1,25 млрд британських фунтів ($1,6 млрд за поточним курсом).

Ця сума є максимумом кредитування, що його пропонує Лондон; є різні думки про те, чи має Україна використати всі доступні кошти. Рішення з цього питання лишається за Києвом. Від британських співрозмовників ЄП чула припущення, що Київ не позичатиме всю суму; українські військові розходилися в оцінках. Річ у тім, що британський кредит можна пустити не тільки на кораблі.

Окрім цього британська сторона пропонує Україні допомогти оснастити військово-морські бази в Очакові та Бердянську для того, щоб утримувати там нові кораблі.

У "ЄП" зазначають, що договір про флот Британія та Україна можуть підписати уже в жовтні, під час візиту Володимира Зеленського в Лондон для підписання нової торгівельної угоди з країною після Брексіту.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо