В джунглях Бразилії тубільці застрелили з лука дослідника та захисника диких племен

На північному сході країни в штаті Рондонія тубільці застрелили з лука у груди провідного дослідника ізольованих племен 56-річного Ріелі Франціскато

Про це повідомляє "ВВС-Україна".

Зазначається, що 56-річний дослідник Ріелі Франціскато прибув до тропічних лісів Амазонії, щоб спостерігати за життям племені в рамках своєї роботи на урядове агентство корінних народів Funai.

Причиною стала заява асоціації етноекологічного захисту Kaninde, яку він допоміг створити у 1980-х роках, що корінне населення регіону не здатне відрізнити друга від ворога із зовнішнього світу.

Очевидці трагедії розповіли, що Франціскато і його супутників обстріляли з луків, коли ті підійшли до групи корінного населення.

Дивіться також: Науковці показали рідкісні кадри ізольованого племені в Бразилії

За словами свідків, науковець, якого супроводжували поліцейські, спробував сховатися за автомобілем, але йому влучили стрілою в груди.

Один з поліцейських розповів, що Франціскато зміг витягнути стрілу, що влучила йому вище серця.

"Він витягнув стрілу з грудей, пробіг метрів 50 і впав, як підкошений", - сказав офіцер.

Бразильський фотокореспондент Габріель Учіда повідомив, що вчений приїхав поспостерігати за племенем, відомим як "ізольована група на річці Каутарі".

За словами фотографа, це плем'я завжди було мирним, але цього разу назустріч вийшло п'ять озброєних людей, які назвалися "загоном війни".

Правозахисники з організації Survival International розповідають, що Рієлі Франціскато запросили в цей район у Бразилії через загострення конфліктів з ізольованими племенами.

Причиною конфлікту з тубільцями стала вирубка місцевими власниками ранчо джунглів.

Survival International заявила у своєму пресрелізі, що смерть науковця "майже напевно була відповіддю на величезний тиск", на який наражають ліс і аборигенів.

Захисники тубільців коментуючи вбивство Франціскато відзначають, що деякі корінні народи в Амазонії бурхливо реагують на присутність сторонніх людей на їхніх землях. Вони могли прийняти групу вченого за тих, хто сприяє вирубці лісів.

Лідери корінних народів кажуть, що інциденти з нелегальними гірниками, фермерами і лісозаготівельниками на їхніх споконвічних землях почастішали відтоді, як у 2019 році президентом Бразилії став Жаїр Болсонару, пообіцявши розвивати регіон Амазонії.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо