Американська компанія допомагала білоруській владі блокувати інтернет, - Bloomberg

Американська компанія Sandvine Inc. постачала до Білорусі устаткування для фільтрування інтернет-трафіку

Про це повідомляє Bloomberg.

Американський виробник мережевого устаткування Sandvine Inc. продав білоруській владі техніку, що дозволяє фільтрувати до 40% вхідного і вихідного з країни інтернет-трафіку. Про це свідчить запис розмови керівництва компанії з співробітниками, яка виявилася в розпорядженні Bloomberg.

Як уточнює видання, 11 вересня керівництво Sandvine провело телефонну конференцію, щоб заспокоїти співробітників, стривожених можливими наслідками співпраці компанії з Білоруссю. У розмові технічний директор Sandvine Александер Гаванген згадав, що компанія протягом року співпрацювала з білоруської урядовою організацією. Він також визнав, що влада могла використовувати обладнання компанії для блокування веб-сайтів і месенджерів під час протестів в Білорусі. Однак, на думку Гавангена, обмеження доступу до специфічних матеріалів на інтернет-сайтах не має відношення до порушення прав людини.

"Ми не хочемо грати в світову поліцію. Ми віримо, що кожна суверенна держава має мати право на те, щоб встановлювати власну політику щодо того, що в ній дозволено або заборонено", - сказав Геванген під час пресконференції.

За даними Bloomberg, основним підрядником, через якого американці постачали своє обладнання в Білорусь, була російська компанія "Інфосистеми Джет", яка на початку 2019 року уклала з Білоруссю угоду на $2,5 млн.

Як повідомляє видання, американське обладнання було встановлено в Мінську на двох об'єктах, звідки білоруський центр обміну трафіком міг керувати інтернет-активністю в країні.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо