Цей день в історії: відкриття печерних шедеврів Ласко, викрадення Муссоліні, презентація браузеру Netscape

12 вересня 1940 року поблизу селища Монтіньяк (Франція) чотирма місцевими підлітками знайдено печеру-грот з настінними малюнками віком 15-17 тис. років, котрі на сьогодні є однією з найкращих колекцій доісторичного живопису періоду пізнього палеоліту

Першим  грот Ласко розміром приблизно 5 на 22 метри вивчав французький археолог Анрі-Проспер Брюіль, розповідає Еспресо.TV з посиланням на оствітній проєкт JNSM.

12 вересня1943 року - групою німецьких десантників на чолі з майором Гаральдом Морсом звільнено Беніто Муссоліні, заарештованого новим італійським урядом і утримуваного у важкодоступному високогірному районі Апеннін. Втім лаври героя операції "Дуб" дістались гауптштурмфюреру СС  Отто Скорцені, особисто вибраному Адольфом Гітлером для звільнення його "зниклого друга".

12 вересня 1990 року - міністри іноземних справ Великої Британії, СРСР, США, Франції та обох  Німеччин, НДР та ФРН, в московському готелі "Жовтнева" підписали підсумковий документ конференції "Два плюс чотири" - угоду про остаточне урегулювання стосунків з Німеччиною, котра передбачала план об'єднання Німеччини, відновлення її суверинітету, вступ в НАТО і виведення радянських військ. Угода закріплювала існуючі в Європі кордони і припиняла права і обов'язки союзників щодо Західного Берліна і Німеччини в цілому. Радянський Союз, підпис якого під угодою, був вирішальний, за згоду на об'єднання Німеччини згодом отримав від ФРН 15 млрд марок на покриття витрат, пов'язаних з виведенням військ з НДР, і безпроцентний кредит у сумі 3 млрд марок.

12 вересня 1994 року - в Атланті (США) Марк Андреессен представив новий веб-браузер Mosaic Netscape. Через три роки  Netscape 3.0 став кращим браузером у світі.

12 вересня 2008 року У Харкові відбувся перший в Україні концерт Queen.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо