Білоруси відбивають перші атаки ОМОНу й збираються на щотижневий мегамарш

У Білорусі сьогодні, 13 вересня 2020 року, проходитиме вже традиційний щотижневий велелюдний марш противників режиму Лукашенка. Цього разу акція має назву "Марш Героїв"

Марш розпочнеться о 14.00 (Білорусь в одному часовому поясі з Україною). У Мінську люди рухатимуться до площі Незалежності / проспекту Незалежності / середмістя. В інших містах - на центральні вулиці і площі, передає Еспресо.TV з посиланням на портал Хартыя'97.

Як завжди трапляється у подібних випадках, міліцейський спецпідрозділ ОМОН намагається на ранній стадії завадти формуванню колон у спальних районах. Проте учасники протестів вже навчилися давати відсіч силовикам.

Зокрема, жителі Фрунзенського району Мінська після невеликої сутички з ОМОНом почали рух від станції метро "Молодіжна" в центр міста. До них приєднуються люди з Веснянки і району проспекту Переможців.

Минск from Charter Vimeo on Vimeo.

Минск from Charter Vimeo on Vimeo.

На Грушовці люди теж стали узяли одне одного попід руки й організовано відігнали міліцію, після чого рушили до мінського середмістя. 

Жителі Московського району успішно відбили атаку підрозділів МВС. 

Колони і групи мінчан з різних частин міста вже почали збиратися біля станцій метро "Міхалово", "Партизанська", "Тракторний завод", "Пушкінська", "Молодіжна", "Академія наук" і рухатися в центр.

Довідка

У Білорусі вже 36 день поспіль триває мирна загальнодемократична революція, викликана підробкою підсумків президентських виборів на користь незмінного протягом останніх 26 років керівника цієї країни Олександра Лукашенка.

Натомість білоруський правитель застосовує проти мітингувальників зброю, жорстокі побиття та арешти. Серед них є загиблі та скалічені. Лише учора, 12 вересня, на ненасильницькому Жіночому марші у Мінську було затримано 64 жінки та 5 чоловіків.

За винятком Китаю, Росії та Казахстану міжнародне співтовариство не визнало вибори 9 серпня.

Основна суперниця Лукашенка, опозиціонерка Світлана Тихановська наразі перебуває у Литві.

Литовський Сейм визнав Тихановську "обраним лідером Білорусі"

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо