Проєкт державного бюджету на 2021 рік передано на розгляд Верховної Ради, - Марченко

Кабінет міністрів схвалив і передав до Верховної Ради проєкт державного бюджету на 2021 рік

Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав під час брифінгу.

"Сьогодні, як передбачено у графіку подання підготовки державного бюджету на 2021 рік було засідання уряду, на якому проєкт бюджету схвалено і передано до Верховної Ради. Я думаю, що найближчим часом він має з'явитися на офіційному ресурсі Верховної Ради України", - сказав Марченко.

За словами Марченка, проєкт бюджету є збалансованим, реалістичним, а також дає можливості для розвитку.

Марченко також перерахував основні макропоказники, на яких будувався проєкт державного бюджету. 

"Вони не змінилися: це ріст ВВП на 4,6%, інфляція - 7,3, середньомісячна заробітна плата - 13,6 тисяч гривень", - зазначив Марченко.

Також, за його словами, дохідна частина бюджету передбачає 1,07 трлн грн, видатки - 1,3 трлн грн. Дефіцит бюджету закладений на рівні 270 млрд грн.

Марченко зазначив, що у проєкті бюджету 2021 видатки на безпеку та оборону передбачені на рівні 267 млрд грн, зокрема, 131 млрд грн на зарплати військовим та охоронцям; видатки на освіту становлять 174 млрд грн, на медицину - 156 млрд грн, зокрема, збільшення зарплат медикам на 30% та 19,4 млрд грн на боротьбу з коронавірусом. Видатки на соціальний захист населення плануються на рівні 324 млрд грн, зокрема, для Пенсійного фонду - 204 млрд грн.

Крім того, видатки на програму "Велике будівництво" передбачені на рівні 150 млрд грн. На програми підтримки малого і середнього бізнесу передбачено 12 млрд грн, з яких на реалізацію програми портфельних гарантій планується виділити 10 млрд грн, а на компенсацію відсотків за кредитами для мікро- та малого підприємництва (програма "5-7-9") - 2 млрд грн.

На фінансову підтримку регіонів у проєкті бюджету закладено 9,4 млрд грн. Видатки на культуру у проєкті держбюджету складають 7,5 млрд грн, на спорт - 7,4 млрд грн. На підтримку вугільної галузі планують направити 4,5 млрд грн, на підтримку аграріїв - 4,2 млрд грн, на цифровізацію галузей економіки - 2,9 млрд грн, а також 3,3 млрд грн на закупівлю 100 пасажирських вагонів для залізниці.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb