"Підірве довіру вкладників": Шевченко про наслідки визнання неконституційним закону про Фонд гарантування вкладів

За словами голови НБУ Кирила Шевченка, визнання закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" неконституційним підірве довіру вкладників до банківської системи

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Визнання Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" неконституційним зруйнує систему гарантування вкладів, підірве довіру до банківської системи і врешті зашкодить інтересам держави та громадян", - йдеться у повідомленні.

За словами голови НБУ Кирила Шевченка, метою закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" є захист прав та інтересів громадян, які вкладали кошти в українські банки.

"Фонд гарантування вкладів створювався для підвищення довіри до банківської системи. З цим завданням він успішно впорався. Норми Закону захистили майже 2 млн вкладників. Упродовж 2014–2020 років їм було виплачено понад 90 млрд грн гарантованого державою відшкодування", - цитує пресслужба слова Шевченка.

Крім того, Шевченко зазначив, що визнання цього закону неконституційним не має жодних підстав.

Зокрема, він звернув увагу, що повноваження НБУ та ФГВФО чітко розмежовані на законодавчому рівні. Їх положення не дублюються та не суперечать одне одному.

Крім того, ФГВФО підзвітний Верховній Раді, Кабінету міністрів та НБУ, тому твердження, що Фонд нікому не підпорядковується є хибним.

Серед іншого, зазначили у пресслужбі, закон дозволив прискорити терміни задоволення вимог вкладників та відшкодовувати їм кошти оперативніше. При цьому суворо дотримується принцип рівності вкладників, а не порушується, як стверджується у поданні.

Наостанок, у пресслужбі підкреслили, що закон забезпечив виконання міжнародних зобов'язань України перед Європейським Союзом, Міжнародним валютним фондом та Світовим банком, а визнання закону неконституційним зашкодить репутації країни.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb