Рада підтримала надання податкових пільг у сфері культури та креативних індустрій

Верховна Рада підтримала у першому читанні проєкт закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій"

Проєкт закону підтримали 273 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

У пояснювальній записці до проєкту закону йдеться, що його метою є недопущення стагнації сфер культури, туризму та сектору креативних індустрій. Він пропонує впровадження податкових пільг для надання державної підтримки цих сфер.

Зокрема, проєкт закону пропонує звільнити отримувачів цільових культурних грантів від податку на прибуток підприємств, якщо мова йде про юридичних осіб, або податку на доходи для фізичних осіб.

Від цих податків пропонується звільнити осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. При цьому передбачено, що, у разі неповного або нецільового використання гранту, сума якого не повернута надавачу, він визнається доходом і підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Для збільшення попиту на культурні послуги серед населення пропонується запровадити знижену ставку ПДВ на рівні 7%. Це стосуватиметься показів вистав, постановок, виступів мистецьких колективів, кінематографічних прем'єр, виставок, а також проведення екскурсій у музеях, зоопарках та заповідниках.

Знижена ставка ПДВ у разі прийняття проєкту закону застосовуватиметься також до постачальників послуг із розповсюдження та показу фільмів адаптованих в українській версії для осіб із порушенням зору та осіб із порушенням слуху.

Проєктом закону з 1 січня 2023 року по 1 січня 2025 року пропонується звільнити від ПДВ показ національних та іноземних фільмів які дубльовані чи озвучені українською мовою на території України, за умови, якщо вони також адаптовані в україномовній версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху.

Звільнити від оподаткування ПДВ пропонується також ввезення на митну територію України товарів, що входять до складу національної кінематографічної спадщини.

Знижену ставку ПДВ на рівні 7% пропонується надавати готелям.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb