Рада врегулювала ринок мікрокредитування: обмежила нарахування відсотків та сум неустойки за простроченими позиками

Рада ухвалила у другому читанні і вцілому проєкт закону, який регулює надання кредитів на суму менше однієї мінімальної зарплати або на строк менше місяця

Проєкт закону №1109 підтримали 244 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

Згідно з пояснювальною запискою до документу, головною метою закону є унормування сфери мікрокредитування та підвищення якості системи кредитних історій фізичних осіб.

Зазначається, що через бурхливий розвиток мікрокредитування в Україні з'явилася необхідність законодавчого регулювання цього сегменту кредитування, що стосується, у першу чергу, розвитку кредитування через Інтернет.

Так, за інформацією ініціаторів закону, лише за третій квартал 2018 року обсяг кредитів становив понад 11 млрд грн. При цьому середня ставка за такими кредитами складає 650% річних.

"А оскільки такі кредити дуже часто надаються через інтернет протягом 5 хвилин, споживачі, в силу своєї необізнаності та відсутності здатності порахувати свої фінансові можливості, часто не повертають кредити вчасно та потрапляють в "боргову яму", - підкреслюють ініціатори проєкту закону.

Зауважується, що це, у свою чергу, збільшує частку проблемної заборгованості. При цьому самі фінансові компанії недостатньо якісно підходять до питання оцінки реальної кредитоспроможності позичальників та стимулюють створення "боргового кола".

"Більше того, люди за декілька днів набирають в різних установах багато кредитів, а фінансові установи не мають цієї інформації через недосконалу роботу системи бюро кредитних історій, оскільки існуюча система бюро кредитних історій має головну ваду – необов’язковість та повільність передання кредитодавцями інформації про кредити", - підкреслюється у документі.

Аби врегулювати цю ситуацію, закон встановлює, що на договори, загальний розмір кредиту за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, не поширюється необхідноість надання паспорту споживчого кредиту,  а також норма щодо черговості погашення вимог за договором про споживчий кредит.

Крім того, закон обмежує загальну суму штрафів чи пені за прострочений кредит, загальний розмір якого не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, подвійною сумою, одержаною споживачем за таким договором. Зазначається, що ця сума не може бути змінена за згодою двох сторін.

Закон також передбачає обов'язкову згоду споживача мікрокредиту на передачу інформації стосовно нього хоча б в одне бюро кредитних історій. При цьому кредитодавець також зобов'язаний передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb