Підвищення мінімальної зарплати до 6500 грн спонукатиме бізнес піти в тінь, - Клименко

Анонсоване підняття мінімальної заробітної плати наступного року до 6000 грн, а потім до 6500 грн не є доцільним і спонукатиме бізнес піти в тінь

Про це заявила народна депутатка від фракції "Голос" Юлія Клименко в коментарі журналістам, передає телеканал Еспресо.
 
"У всіх людей, а особливо у ФОПів ІІ і ІІІ групи збільшаться податки через підвищення мінімалки. Також ви розумієте, в економіці, яка фактично падає, ну, вона зменшується, звужується, але вона піде вниз, якщо ви збільшуєте мінімальну заробітну плату - це більше навантаження на роботодавців. І роботодавці будуть іти в тінь - як один варіант, другий варіант - вони просто будуть переводити людей на пів ставки, на якісь інші форми оплати... Справа в тому, що грошей більше в роботодавців теж не стає", - зазначила народна депутатка.
 
Пані Клименко також додала, що у випадку, якби роботодавці мали більше грошей, тоді було би доцільним підвищення мінімальної зарплати до 6500 грн.
 
"Так це (ред. підвищення мінімалки) фактично збільшить в середньому, ми порахували, це збільшить податки на одного громадянина на 350 грн. Тобто і це неправильно. Навпаки повинні бути стимули, а не фіскалізація", - уточнила Юлія Клименко.
 
Народна депутатка від "Голосу" наголосила, що під час економічної кризи держава повинна відігравати стимулюючу роль - брати на себе те, що не може бізнес.
 
"На жаль, держава цього не робить. Вона просто забирає з усіх можливих джерел відповідно до цього бюджету у людей гроші. Чи це через ФОП, чи це через фонд заробітної плати у роботодавця - це не важливо. Якщо у вас зарплата реальна  5 тис грн десь в регіонах, то 6500 платити не будуть. Це неможливо просто. Тобто це або тінь, або якісь пів ставки, на які будуть примушувати людей іти. Або у відпустки за свій рахунок", - додала Юлія Клименко.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb