Російського неонациста Максима "Тесака" Марцинкевича знайшли мертвим у СІЗО Челябінська

Російського ультранаціоналіста Максима Марцинкевича на прізвисько "Тесак" знайшли мертвим у камері СІЗО в Челябінській області РФ

Про це повідомляє пресслужба Слідкому РФ.

У Федеральній службі виконання покарань заявили, що почали розслідування за фактом смерті засудженого. Попередня причина смерті - самогубство. Telegram-канал Baza повідомив, що Марцинкевич нібито залишив передсмертну записку, в якій писав, що не хоче створювати незручності адміністрації СІЗО і просив передати цивільній дружині книгу про комунізм і особистий щоденник. Слідком попередньо підтвердив цю інформацію.

Радіо Свобода повідомляє, що його адвокат Іван Сидоров спростував чутки про те, що Марцинкевич наклав на себе руки, і заявив, що у його підзахисного не було причин для самогубства. На його думку, навіть якщо офіційною причиною смерті визнають самогубство, це означатиме, що хтось "допоміг"  Марцинкевичу померти. Адвокат заявив, що Марцинкевич перебував у Челябінській області "транзитом" - його везли до Москви, де він мав давати свідчення в одній зі справ.

36-річний Марцинкевич був засновником ультранаціоналістичного руху Реструкт. Він створив YouTube-канали Оккупай-педофиляй і Оккупай-наркофиляй, разом з послідовниками бив і принижував людей, яких вважав педофілами і наркоторговцями, а потім викладав ці відео. У 2013 році він приїжджав до Харкова, де разом з українськими послідовниками організував "сафарі" - полювання на людей, яких вважав порушниками.

У 2013 році, після декількох відео в інтернеті, на яких Марцинкевич і його послідовники б'ють і принижують людей, влада Росії почала розслідування. Він намагався втекти на Кубу, але в січні 2014-го його заарештували і вислали до Росії.

У грудні 2018 року суд в Москві визнав Марцинкевича винним у розбої і хуліганстві і засудив до 10 років позбавлення волі. Він був тричі засуджений за екстремізм. У жовтні 2019 року Сиктивкарський міський суд пом'якшив вирок до менш ніж дев'яти років. Медіазона пише, що він міг претендувати на умовно-дострокове звільнення у 2021 році з урахуванням часткового складання термінів і часу, відбутого в СІЗО.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb