Справу про білоруських "вагнерівців" розслідують як розголошення держтаємниці, - в.о. директора ДБР Соколов

За словами керівника відомства Олександра Соколова, ДБР не афішувало, що відкрило справу по "вагнерівцях", але викликало Андрія Богдана на допит, коли той озвучив факти, які їх зацікавили

Про це  в.о. голови Державного бюро розслідувань розповів у інтерв'ю Цензор.НЕТ.

В ході інтерв'ю журналісти запитали Соколова, в рамках якого кримінального провадження допитували  ексголову Офісу президента Андрія Богдана та коливідповідне провадження було відкрито.

Той відзначив, що кримінальне провадження було відкрито після появи в ЗМІ інформації про зрив спецоперації спецслужб України з приводу виведення бойовиків, які брали участь у війні на Донбасі на контрольовані позиції. 

"ДБР відкрило кримінальне провадження, про яке до недавнього часу ніхто не знав. Коли ж колишній глава Офісу Президента заявив інформацію за конкретними фактами, ми виснували, що мовчати вже немає сенсу. Ми розраховували, що він зможе розповісти щось нове, надати якісь документи, чернетки, якщо вони існують. З урахуванням його попередньої посади припускали, що він може володіти такою інформацією. Адже все заявляють, що ця спецоперація готувалася і реалізовувалася близько року, так що, в принципі, в період свого перебування на посаді глави Офісу Президента він міг володіти якоюсь інформацією", - розповів Соколов.

Соколов відзначив, що Богдан послався на ЗМІ, як джерело інформації.

"Справу відкрито за ст. 328 Кримінального кодексу - "Розголошення державної таємниці". Поясню, чому. Якщо це була секретна спецоперація, і про неї стало всім відомо, в тому числі і в іноземній стороні, це є розголошенням державної таємниці", - зазначив в.о. глави ДБР.

Соколов заявив, що незважаючи на те, що СБУ також проводить розслідування про витік даних, справа має підслідність ДБР згідно з законодавством.

"Якщо говорити про учасників наради, які підозрюються журналістами в можливий витік, то за підслідністю вони є суб'єктами ДБР. Зокрема, співробітники Служби безпеки України, топ-чиновники РНБО, Офісу президента. Тому Офісом генпрокурора розглядається питання про об'єднання цих справ в одне провадження і передачі в ДБР", - пояснив він.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо