Білоруси неофіційно святкують День прапору та гербу "Пагоня"

19 вересня 1991 року - одна з найважливіших дат в новітній історії Білорусі. Цього дня середньовічний герб "Пагоня" і білоруський національний біло-червоно-білий прапор стали державними символами Білоруської держави

Про це розповідає Еспресо.TV.

Відповідно, сьогодні у Білорусі - День державного прапора і герба. 

Однак, вшанування цих символів відбувається неофіційно, адже режимом Лукашенка, який повернувся до прапору й гербу Білоруської РСР, вони фактично заборонені. За використання подібної символіки білорусів притягують до юридичної відповідальності.

При цьому самі ці символи є дуже давніми.

Герб "Пагоня" бере свій початок з печаток Полоцького князівства, що було першою формою білоруської державності. Звідти він перейшов у Велике князівство Литовсько-Руське, яке володіло землями по Дніпру - від Балтійського до Чорного моря.

Першим документальним свідченням використання біло-червоно-білого прапору вважається присвячена битві під Оршею картина німецького художника Ганса Крелля 1524 року.

Битва під білоруським містечком Орша, що на північному сході країни, нагадаємо, відбулася 8 вересня 1514 року між 15-тисячним військом під командуванням українсько-білоруського князя Костянтина Івановича Острозького, на той час гетьмана Великого князівства Литовського, Руського, Жемайтійського і Королівства Польського, та московським військом на чолі з воєводою Іваном Челядніним. Костянтин Острозький тоді тріумфально переміг Московію.

У ХХ ст. під біло-червоно-білим прапором діяла Білоруська Народна Республіка та білоруські військові формування збройні формування під час та після Другої світової війни.

У зоні ООС білоруські добровольці теж воюють під цим стягом.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо