НБУ очікує подальше зниження ставок за депозитами у гривні

Національний банк України очікує подальше зниження ставок за депозитами у гривні на тлі зниження девальваційних очікувань та низької інфляції

Про це повідомила пресслужба НБУ у Facebook.

"На тлі зниження девальваційних очікувань та низької інфляції банки ще мають запас для зниження гривневих ставок за строковими депозитами. На це вказує, зокрема, суттєвий "зазор" між процентними ставками банків та обліковою ставкою НБУ, яка на сьогодні знижена до рекордних 6%", - йдеться у повідомленні.

За інформацією регулятора, інфляційні та девальваційні очікування бізнесу та населення в Україні суттєво поліпшилися за останні роки. Так, девальваційні очікування упродовж останніх років знизилися з 10-15% до 5-10%.

У НБУ зазначили, що стимулююча монетарна політика регулятора сприяє подальшому зниженню вартості ресурсів на фінансових ринках. При цьому реальна облікова ставка є близькою до нуля, тобто приблизно дорівнює очікуваній економічними агентами інфляції упродовж наступних 12 місяців.

Крім цього, додали у пресслужбі, банки мають надлишок ліквідності, а середньозважена вартість їх фондування у гривні (ресурсів, які вони залучають від бізнесу та населення) є вищою за ставку за депозитними сертифікатами НБУ, що має спонукати їх до розвитку кредитування.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb