Витік даних FinCEN files про сумнівні банківські транзакції містить дані про операції Коломойського, Фірташа і Клюєва

Українські олігархи Дмитро Фірташ і Ігор Коломойський, а також політик Андрій Клюєв виявилися серед фігурантів міжнародного антикорупційного розслідування FinCENFiles

Увечері 20 вересня міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) почав публікацію величезного масиву даних FinCEN - підрозділи Мінфіну США по боротьбі з фінансовими злочинами.

Серед 20 перших фігурантів журналістського розслідування FinCENFiles виявилося троє українців Дмитро Фірташ, Андрій Клюєв та Ігор Коломойський, передає Інтерфакс-Україна.

"SARs (звіти про підозрілу активність) відображають стурбованість фахівців з комплаєнс і не обов’язково вказують на злочинну поведінку або інші правопорушення", - уточнили в ICIJ.

У консорціумі додали, що зазначені категорії "корупція" або "шахрайство" також не обов’язково вказують на неправомірну поведінку.

У розділі про Ігоря Коломойського приведена інформація щодо 34 банків, 13 SARs, 277 транзакцій на $308,6 млн в 2012—2017 роках. 

Відносно Фірташа в матеріалах консорціуму йдеться про файли 50 банків з 38 SARs і 756 транзакцій на загальну суму $2,37 млрд в період з 2003-го по 2017 рік.

У розділі про Клюєва приведена інформація щодо 65 банків, 5 SARs, 752 транзакцій на $244,9 млн на 2010−2015 роках.

Як уточнює агентство Слідство.Інфо, яке входить в ICIJ, спочатку доступ до документів FinCEN отримало американське видання BuzzFeed, яке вже поділилося ними з колегами з консорціуму.

В результаті 400 журналістів з 88 країн світу майже півтора року досліджували і перевіряли підозрілі транзакції на загальну суму $2 трлн.

"Серед операцій, які американське відомство вважає підозрілими, спливають компанії, пов’язані з Коломойським, Ахметовим, Клюєвим та іншими відомими українцями. Журналістські розслідування щодо них будуть публікуватися в найближчі дні і тижні виданнями по всьому світу", - зазначила в першому матеріалі про FinCEN files головний редактор Слідство.Інфо Анна Бабинець.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb