Клименко, Матіос і зізнання у злочині: ЗМІ оприлюднили версію вбивства Шеремета, яку нібито ігнорує слідство

Журналісти, отримавши доступ до матеріалів справи Павла Шеремета, заявили, що в них міститься інформація, яка вказує на ймовірну причетність до вбивства журналіста чоловіка на ім’я Максим Зотов

Про це йдеться у розслідуванні видання "Заборона".

"8 серпня 2016 року, до Головного управління Національної поліції в Києві прийшла Марина Мацюк – вимушена переселенка. Вона повідомила, що 21 або 22 липня, коли вона сиділа на лавочці неподалік від свого будинку в Маріуполі, до неї підійшов чоловік на ім’я Максим Зотов", - йдеться у повідомленні.

За словами Мацюк, Зотов зізнався їй у вбивстві Шеремета й попросив не розповідати про це нікому. Жінка йому не повірила. Після цього Зотов ще кілька разів намагався з нею поговорити про це і навіть начебто пропонував $50 тис. за мовчання. Утім поліція так і не перевірила ретельно свідчення Мацюк..

Мацюк відмовилася спілкуватися з журналістами.

 

 

Фото: Заборона

Максим Зотов - чоловік Ольги Епель, представниці впливової донецької бізнес-сім’ї. Чоловік був пов’язаний із Епелями і через бізнес, перебуваючи на керівних посадах підконтрольних сім’ї компаній. Батько Епель Михайло до 2013 року був головою правління банку "Капітал"

Читайте також: Справа Шеремета: Європейський суд з прав людини отримав скаргу Антоненка на державу Україна

Після 2014 року банк стане фігурувати у справі ексміністра доходів і зборів Олександра Клименка: за даними Генпрокуратури, через "Капітал" в 2011-17 роках було відмито мільярди гривень - через змову Епелів і сім’ї Клименка. Згаданий Зотов має і безпосередні зв’язки з Клименком: він знімався в його ролі в кліпі шансон-гурту "3:15", оприлюдненому на початку 2013 року.

На підставі цих даних журналісти стверджують, що між Зотовим і Клименком існує тісний зв’язок. Утім правоохоронці ґрунтовно цю версію не розслідували. У коментарі журналістам представник МВС Артем Шевченко заявив, що не знає про покази щодо Зотова.

Шеремет до своєї смерті у 2016 році працював на "Радио Вести", яке входить до медіахолдингу "Вести Украина"Олександра Клименка. 

10 червня 2016 року Павло Шеремет приїхав у Москву навідати сім’ю, яка там живе. Тоді в розмові з донькою він сказав, що має зустрітися з "біглим олігархом" - імовірно, під ним мається на увазі Клименко.

Цивільна дружина Шеремета Олена Притула розповіла "Забороні", що той хотів домовитися з Клименком очолити "Радио Вести": "Павло вважав, що Клименко хоче повернутися додому. Він запропонував йому власне рішення - щось, що підготує основу для його повернення, - відкрите, демократичне, чесне радіо". Утім Шеремет тоді, схоже, так ні про що і не домовився.

Пізніше головредом "Радио Вести" призначили Ірину Гаврилову, проти чого публічно виступали співробітники радіостанції. А після цього від вибуху бомби в авто загинув Шеремет.

Шевченко у коментарі сказав, що слідству відомо про ймовірну зустріч Клименка й Шеремета в Москві.

"Заборона" додає, що за кілька днів до загибелі Шеремет зустрічався з очільником військової прокуратури України Анатолієм Матіосом. Про те, як ця зустріч може бути пов’язана зі справою про загибель журналіста, обіцяють розповісти в другій частині розслідування.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb