Скорочення внутрішнього попиту: НБУ назвав головну причину падіння економіки у липні-вересні

Національний банк України назвав скорочення внутрішнього попиту головною причиною падіння економіки у липні-вересні

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Основним чинником поглиблення спаду ВВП очікувано стало скорочення внутрішнього попиту. Воно зумовлювалося як прямим впливом жорстких карантинних обмежень на економічну діяльність, так і непрямим - через невизначеність щодо подальшого розвитку ситуації із пандемією", - йдеться у повідомленні.

Як наслідок, зазначили, у пресслужбі, змінилася споживча поведінка громадян у бік зменшення купівлі товарів та послуг не першої необхідності, а також івнестиційна поведінка підприємств - у бік відтермінування бізнес-проєктів.

У результаті, споживчі витрати домогосподарств скоротилися вперше з 2015 року (на 10,4%). Меншим ніж рік тому залишилося споживання державного сектору, хоча його скорочення сповільнилося до 1,7% унаслідок розширення фіскальних заходів, спрямованих на підтримку економіки, боротьбу з поширенням та запобіганням захворюваності.

Іншим вагомим фактором падіння ВВП було скорочення інвестицій. Так, за інформацією регулятора, валове нагромадження основного капіталу зменшилося на 22,3% рік до року.

"Скорочення інвестицій тривало унаслідок послаблення зовнішнього та внутрішнього попиту, невизначеності законодавчого поля для окремих секторів, зокрема альтернативної енергетики, та подальшого розвитку із поширенням захворюваності", - пояснили в НБУ.

При цьому зазначається, що фінансові результати підприємств у ІІ кварталі залишалися гіршими за минулорічні, у тому числі через зростання витрат на епідеміологічний захист. При цьому зазначається, що певну підтримку інвестиціям надавало нарощення видатків бюджету на дорожнє господарство.

В НБУ додали, що обсяги експорту товарів та послуг скоротилися, але значно меншими темпами ніж імпорт. Зазначається, що погіршення показників експорту було зумовлено спадом у сільському господарстві, слабким внутрішнім попитом, зокрема на чорні метали, та меншими обсягами транзиту газу. 

"Водночас слабкий споживчий та інвестиційний попит зумовили стрімке скорочення імпорту, через що внесок чистого експорту у зміну ВВП був додатнім.

При цьому у ІІІ кварталі 2020 року НБУ очікує поступове відновлення економіки. Зокрема, за даними регулятора, цьому сприятимуть не тільки м'якші умови карантину, але й пожвавлення зовнішнього попиту й активізація внутрішнього споживання. Однак, зауважили у регуляторі, економічну активність стримуватимуть збереження окремих обмежень в умовах адаптивного карантину, а також посилення ризиків подальшого збільшення захворюваності на коронавірус.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb