Вчені помітили полярне сяйво на кометі Чурюмова-Герасименко

Прилади космічного апарату Rosetta вперше зареєстрували ультрафіолетове сяйво навколо комети Чурюмова-Герасименко

Про це повідомляє Science Alert, передає "Укрінформ".

Відзначимо, раніше полярні сяйва були зафіксовані в атмосферах усіх планет, окрім Меркурія.

Зокрема, сяйва були помічені у супутників Юпітера Ганімеда та Європи. Водночас, як відзначають науковці, на кометах цього явища раніше не бачили..

У новому аналізі даних, зібраних космічним апаратом Rosetta, було виявлено, що простір навколо комети 67P Чурюмова-Герасименко (67P / CG) світиться так званим авроральним випромінюванням в далекому ультрафіолетовому діапазоні.

"Я вивчав полярні сяйва Землі протягом п’яти десятиліть. Виявлення полярних сяйв близько 67P, де відсутнє магнітне поле, дивне і захоплююче", -  прокоментував відкриття фізик Джим Берч із Південно-Західного дослідницького інституту.

Полярні сяйва виникають при активації заряджених частинок в атмосфері. На Землі сяйва утворюються від взаємодії сонячного вітру з зарядженими частинками у магнітосфері. Ці частинки падають дощем в верхні шари атмосфери і направляються по лініях магнітного поля до полюсів, де вони проявляються у вигляді мерехтіння світлових завіс.

Читайте також: На кометі Чурюмова-Герасименко знайшли умови виникнення життя

Однак на різних небесних тілах це працює по-різному. Сяйва Ганімеда і Європи генеруються взаємодією з магнітним полем Юпітера. У Венери немає власного магнітного поля, про яке ми знаємо, але взаємодія з сонячним вітром створює досить сильне поле, щоб викликати полярні сяйва. Атмосфера Марса надзвичайно тонка, але його слабке магнітне поле також може підтримувати полярні сяйва. Постійне сяйво Юпітера викликано не сонячним вітром, а якимось загадковим механізмом, який ще належить відкрити.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо