Зеленський підписав закон для спрощення доступу до кредитів малого і середнього бізнесу

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №873-ІХ щодо державних портфельних гарантій

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Згідно з повідомленням, Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік" щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом", який парламент ухвалив 3 вересня.

"Документ спрямований на розширення можливості доступу до кредитних ресурсів для мікро-, малих та середніх підприємств", - йдеться у повідомленні.

Згідно із законом, у поточному році держава може надати портфельні гарантії в обсязі до 5 млрд грн. При цьому для забезпечення часткового виконання боргових зобов'язань за портфелем кредитів, що не перевищує 80% загальної суми боргових зобов'язань за портфелем кредитів та 80% за кожним окремим кредитом, необхідне рішення Кабінету міністрів, погоджене з Комітетом Верховної Ради з питань бюджету.

У документі зазначається, що порядок відбору банків-кредиторів та умови надання державних гарантій на портфельній основі, розмір і вид забезпечення, що надається такими суб’єктами господарювання, встановлюються урядом. Надання таких гарантій оформлюється у вигляді договору між Міністерством фінансів і банком-кредитором.

Крім того, закон передбачає впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом, що дасть змогу реалізувати ініціативи Президента України щодо доступного іпотечного кредитування.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb