Конвертоплани морської піхоти США пролетіли у центрі Києва над Дніпром.ВІДЕО

Два американських конвертоплани Bell Helicopter V-22 Osprey у середу вдень пролетіли у Києві над Дніпром

Про це повідомляє посольство США у Твіттер.

Конвертоплани прибули з військового аеродрому неподалік від Білої Церкви і пролетіли по річищу Дніпра, в тому числі над Подільсько-воскресенським мостовим переходом і Пішохідним мостом.

Американські конвертоплани прибули в Україну для участі в українсько-американських міжнародних навчаннях Сил спеціальних операцій.

Конвертоплан (англ. tiltrotor aircraft) — тип повітряного судна, літальний апарат з фіксованим крилом, що може виконувати вертикальний зліт/посадку і має можливість фізично повертати двигуни (зазвичай — пропелери) на 90 градусів для створення вертикальної підіймальної сили або горизонтальної тягової.

Особливість конвертоплана — це те, що його гвинти повертаються, на відміну від гвинтокрила, гвинти якого зафіксовано на кінцівках крила.

Оспрі V-22 (англ. Bell V-22 Osprey |ˈɒspri |) — конвертоплан, що поєднує окремі можливості літака і вертольота. Розроблявся понад 30 років у США компаніями Boeing та Bell. Перебуває на озброєнні Корпусу морської піхоти США та ВМС США. Літальний апарат оснащений двома двигунами Allison T406, розміщеними на кінцях крила в гондолах, котрі можуть повертатися майже на 98 градусів. Гвинти з трьома трапецієподібними лопатями зв'язані між собою синхронізуючим валом, який проходить всередині крила. Цей вал також забезпечує можливість посадки літального апарата на одному двигуні. З метою зменшення маси конструкції, близько 70 % (5700 кг) апарату зроблено з композитних матеріалів на основі вугле- і склопластиків з епоксидними сполучними матеріалами, що робить його на чверть легшим від металевого аналогу.

Нагадаємо, раніше стратегічні бомбардувальники США В-52 прилетіли до адмінкордону з Кримом.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb