Мовний омбудсмен вимагає збереження ЗНО з української мови та літератури для всіх абітурієнтів

Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь закликав зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх.

Про це мовний омбудсмен Тарас Кремінь написав у Facebook.

"Ми підготували відкрите звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, адже, як і ви, вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників - це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні. Вимагаємо зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх", - відзначив Кремінь.

Кремінь відстоює позицію щодо розробки тестових завдань кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: гуманітарні чи технічні.

Уповноважений із захисту української мови додав, що звернення до глави уряду вже підтримали ВНЗ, академіки, професори, науковці, шевченківські лауреати, письменники та музиканти.

Це, зокрема, Львівський національний університет імені Івана Франка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Луцький національний технічний університет, Національний університет "Острозька академія" та ін.

"Звернення відкрите до підписання. Тож приєднуйтесь", - написав Кремінь та залишив посилання для підпису звернення до прем'єр-міністра.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо