Нацслужба здоров'я пропонує підвищити тариф на неонатальну допомогу новонародженим

Національна служба здоров'я пропонує залишити неонатальну допомогу новонародженим у Програмі медичних гарантій на 2021 та підвищити тариф на її надання

Про це пресслужба НСЗУ повідомила у Facebook.

Згідно з повідомленням, Служба пропонує залишити неонатальну допомогу пріоритетним напрямком у Програмі медичних гарантій на збільшити тариф.

Також пропонується ввести підвищувальний коефіцієнт за інтегрованість закладів, в яких можуть одночасно надавати медичну допомогу при пологах та медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках.

"Тобто, ті медичні заклади, які надаватимуть допомогу і при пологах, і неонатальну допомогу новонародженим отримають більше коштів", - пояснили у пресслужбі.

Також НСЗУ пропонує запровадити підвищувальний коефіцієнт за наявність в закладах виїзної неонатальної анестезіологічної бригади, яка забезпечує транспортування глибоко недоношених дітей. Якщо у медичному закладі є така бригада, зазначили у пресслужбі, він також отримуватиме більше коштів.

У службі також зазначили, що медзаклад, законтрактований на надання неонатальної допомоги, отримує від НСЗУ кошти за підвищеним тарифом - від 29,6 тис. грн до 98,5 тис. грн. При цьому до таких закладів висуваються підвищені вимоги.

"Зокрема, в такому закладі обов’язково має бути апарат ШВЛ, щонайменше по 3 закритих і відкритих інкубатори. Також тариф покриває послугу з перевезення маленького пацієнта виїзною неонаталогічною бригадою", - зауважили в НСЗУ.

Так, до безоплатного пакету допомоги в складних неонатальних ситуаціях включено інтенсивну терапія новонароджених та подальше їх виходжування, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, респіраторна підтримка, парентеральне харчування, лабораторні та інструментальні дослідження, офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят, а також вакцинація згідно з Календарем профілактичних щеплень.

У пресслужбі наголосили, що допомога для немовлят у складних неонатальних випадках є безоплатною. Окрім того, немовлята можуть отримати медичну реабілітацію, яку НСЗУ оплачує за окремим пакетом.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb