"Назву обрано без належного врахування чутливості теми": УІНП про дискусію "Чи був Голодомор геноцидом?"

Український інститут національної пам'яті розкритикував назву дискусії Німецько-української комісії істориків "Чи був Голодомор геноцидом?"

Про це йдеться у заяві на сайті УІНП.

"УІНП вважає, що назва для вебінару обрана без належного врахування чутливості теми для мільйонів українців та може образити почуття людей, чиї родичі загинули під час Голодомору, які цілком переконані в зумисності та геноцидній природі цього злочину. Наявна постановка питання містить сумнів, або принаймні рівнозначну можливість заперечення геноцидної природи Голодомору, не кажучи вже про те, що її можна сприйняти як таку, що містить претензію дати остаточну відповідь на поставлене запитання за результатами одного заходу", - йдеться у заяві.

Водночас в УІНП привітали проведення заходу з цієї теми.

Український інститут національної пам'яті вітає проведення наукових та експертних дискусій, які привертають увагу та висвітлюють таку важливу сторінку в українській та світовій історії як Голодомор 1932-1933 років. Це особливо актуально зараз, коли питання визнання Голодомору геноцидом українського народу розглядається у Бундестазі", - зазначили в УІНП.

Також в УІНП схвально прокоментували рішення комісії істориків долучити до дискусії докторку історичних наук Людмилу Гриневич, яка очолює Український науково-дослідний та освітній центр дослідження Голодомору.

"Вітаємо рішення Комісії врахувати нашу пропозицію та розширити склад українських учасників, запросивши до участі у дискусії докторку історичних наук Людмилу Гриневич, яка очолює Український науково-дослідний та освітній центр дослідження Голодомору. Український інститут національної пам'яті, як центральний орган виконавчої влади, на який Кабінетом Міністрів України покладено обов'язок відновлювати та зберігати національну пам'ять українського народу, надалі готовий всіляко сприяти роботі Німецько-української комісії істориків та співпрацювати в організації та висвітленні таких важливих заходів, зокрема і щодо налагодження відповідального діалогу в надзвичайно чутливих і травматичних питаннях історичної пам'яті про Голодомор", - підсумували в УІНП.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb