Не більше одного: в НБУ заявили, що Україна втратила можливість отримати до кінця року два транші МВФ

На думку заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, можливість отримати від Міжнародного валютного фонду до кінця 2020 року два транші за програмою Stand by втрачена, треба намагатися отримати один

Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Те, на що ми зараз можемо орієнтуватися і старатися зробити - це до кінця року отримати транш МВФ... Скоріше за все, як і у 2018 році (транш - ред.) буде прив'язаний до прийняття бюджету. Тобто ми вже кажемо, умовно, у листопаді", - цитує видання слова Сологуба.

За словами Сологуба, НБУ пропонував уряду формувати проєкт державного бюджету-2021 на більш консервативному прогнозі, ніж, зокрема, інфляція 7,3% і середньорічний курс 29,1 грн/$. Він додав, що закладений Кабміном дефіцит держбюджету 6% ВВП суперечить принципу контрциклічності, закладеному у програмі з МВФ, і викликає сумніви щодо можливості його фінансування.

Сологуб також нагадав, що інші програми міжанродної підтримки Україні також прив'язані до програми з МВФ.

За його словами, затримка з міжнародним фінансуванням пов'язана зі зміною на початку липня голови НБУ Якова Смолія, який подав у відставку через політичний тиск.

За словами Сологуба, НБУ фактично повернувся у ситуацію 2015 року, у якій він уже був, коли кредит довіри від МВФ треба було набувати "практично з з нуля", на що йде приблизно 6-9 місяців.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb